Als ondernemer wil je je vooral bezighouden met je core business, maar de administratie hoort er nu eenmaal ook bij. Gelukkig zijn er nu tal van online boekhoudprogramma’s die het leven een stuk makkelijker en overzichtelijker maken. In dit artikel bespreken we de voordelen van online boekhouden, hoe je de juiste boekhoudsoftware kiest en geven we tips voor een gestroomlijnde boekhouding.

De voordelen van online boekhouden

Efficiëntie en tijdbesparing

Met online boekhouden bespaar je enorm veel tijd en moeite. In plaats van handmatig alle facturen, bonnetjes en financiële gegevens bij te houden, voer je alles eenvoudig in het systeem in. Veel boekhoudprogramma’s bieden ook automatische koppelingen met je bankrekening, zodat alle transacties automatisch verwerkt worden. Zo hou je tijd over voor de zaken die er echt toe doen in je bedrijf.

Altijd en overal toegang

Een ander groot voordeel van online boekhouden is dat je altijd en overal toegang hebt tot je administratie. Of je nu op kantoor bent, thuis of onderweg, via een app of website log je eenvoudig in op je account. Zo kun je op elk moment van de dag je financiële situatie inzien en bijwerken, en hoef je nooit meer te wachten tot je achter je computer zit.

Hoe kies je de juiste boekhoudsoftware?

Belangrijke functies en integraties

Er zijn veel verschillende online boekhoudprogramma’s beschikbaar, en het is belangrijk om de software te kiezen die het beste bij jouw bedrijf past. Let bij het maken van je keuze op de functies die voor jou belangrijk zijn, zoals facturatie, btw-aangifte, urenregistratie of voorraadbeheer. Ook kan het handig zijn om te kijken welke integraties er mogelijk zijn met andere systemen die je gebruikt, zoals je webshop of CRM-systeem. Een voorbeeld van een populair en gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma is moneybird.nl.

Tips voor een gestroomlijnde boekhouding

Nu je weet wat de voordelen zijn van online boekhouden en hoe je de juiste software kiest, is het tijd om aan de slag te gaan met het stroomlijnen van je boekhouding. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

1. Zorg voor een duidelijke structuur in je administratie. Maak bijvoorbeeld aparte mappen voor inkomende en uitgaande facturen, bonnetjes en bankafschriften. Zo kun je alles snel terugvinden en raak je nooit meer iets kwijt.

2. Plan regelmatig tijd in om je boekhouding bij te werken. Door dit bijvoorbeeld wekelijks te doen, zorg je ervoor dat je altijd een actueel overzicht hebt van je financiële situatie en voorkom je dat je aan het einde van het jaar een grote inhaalslag moet maken.

3. Maak gebruik van de automatiseringsmogelijkheden die je boekhoudsoftware biedt. Stel bijvoorbeeld automatische betalingsherinneringen in voor openstaande facturen of maak gebruik van de koppeling met je bankrekening om transacties automatisch te verwerken.

Met deze tips en de juiste online boekhoudsoftware wordt je administratie een stuk eenvoudiger en overzichtelijker. Zo hou je meer tijd over voor het runnen van je bedrijf en het realiseren van je ambities.